Hvar

Ostrvo Hvar je kraljica hrvatskih dalmatinskih ostrva. Poznato je i popularno iz još antičkih vremena zbog svoje važne strategije i nautičkog položaja, bogatstva različitih istorijskih perioda, kulturnih i prirodnih spomenika i svoje literature. Zahvaljujući blagoj klimi, toplim vetrovima i blagim letima, na Hvar odlazi mnogo turista, putnika koje privlači mediteranska priroda, bogata tradicija i arhitektura i noćni život.

Dok razdvajanje od obale ponekad može da predstavlja smetnju, u nekim slučajevima pruža prednost kao zaštitu od fabričkih dimnjaka i nepogodnosti koje gradski život donosi. Umesto toga u zalivu Mlaška možemo da se susretnemo sa poljima lavande, vinogradima i maslinicima, harmonijom između čoveka i prirode.

Povratak prirodi je poruka ovog ostrva, gde gost može da svrati u konobu umesto u vrhunski restoran, gde će mu se odmah poslužiti masline i vino kojih tu ima na pretek.

Kroz vekove, ovde je ostala oaza kulture kao svedočanstvo identiteta. Hvar je proslavio 140 godina organizovanog turizma, a danas se smatra jednom od najlepših ostrva.

Pozivamo Vas da istražite ovo jedinstveno ostrvo koje nudi sve potrebno za nezaboravan odmor.

a. Grad Hvar

Sve što tražite tokom letovanja, možete da nađete u gradu Hvaru: noćni život i kulturne atrakcije Hvara, izlete brodom do Paklenih ostrva, peskovite plaže pored Jelse, stari grad u kojem se život prošlih vekova meša sa modernom turističkom ponudom, prelepe plaže pod borovinom u Zavali, egzotična atmosfera južne litice u mestu Ivan Dolac, ambijent u Vrbovskoj "Mala Venecija", proputovanja kroz polja lavande u Zastražišću, Gdinj i Bogomolja, mirni usamljeni zalivi u Sućuraju, … ovo je samo jedan njegov deo, … potrebno je da ga istražite da biste saznali sve o njemu.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Hvara koje potiče iz praistorije, jedinstvena gastronomija, predivne plaže i zalivi, kristalno čisto more, visoki kvalitet smeštajnih kapaciteta u privatnim kućama i hotelima, i gostoljubivost lokalnog stanovništva, garantuju dobar odmor na Hvaru koji ćete sigurno zapamtiti.

b. JELSA

Grad Jelsa smeštena je u samom središnjem delu ostrva. Svojom mirnoćom, čistoćom i otvorenim srcem privlači brojne turiste i putnike.

Okružena je dvema najvećim planinama ovog ostrva, Sv. Nikola sa zapada i Hum sa istoka. Okružuju je i planine Vrh, Samotorac i Gozd koji čuvaju Jelsu od hladnih vetrova sa Biokova.

Kulturno-istorijska riznica Jelse i Hvara sastoji se od brojnih spomenika, građevina: crkvi, parkova, pećina, trgova, itd. Zalivi i rtovi su idealni za kupanje i plivanje. Tu postoje lepe šljunkovite plaže, okružene borovom šumom koje daju hladovinu, a njihova eterična ulja pružaju i rehabilitaciju. Ostrvo je 1991. godine dobilo deklaraciju o ekološko čistom području.

Otkrijte Jelsu i ostrvo Hvar kao osunčanu baštu okruženu čistim morem, prekriveno vedrim plavim nebom!

c. ZAVALA

Zavala je selo i mala luka koja se nalazi na južnom delu ostrva, udaljena 13 km od Jelse. Poznata je po netaknutoj prirodi i prelepim šljunkovitim plažama.

Preko puta Zavale je ostrvo Šćedro, pravi mali raj prirode, a sela Ivan Dolac i Sveta Nedelja nalaze se u blizini. Zavala je slikovito selo, sa nekoliko predivnih šljunkovitih plaža. Ispod sela, niz prelepih plaža okružuje kristalno čisto more. Najpopularnija je Petraščica, plaža sa pećinom.

Zavala je poznata po proizvodnji belog vina odličnog kvaliteta (Bogdanjuša).

U Zavali možete da nađete nekoliko malih restorana i prodavnica, a u gradu Jelsa koji je u blizini Zavale, možete da nađete sve što Vam je potrebno tokom letovanja.

Zavala je idealno mesto za odmor za one koji žele da pobegnu od gradske vreve, i da se iskreno opuste okruženi mirisima lavande i ruzmarina, slikovitim maslinicima i vinogradima, čistim morem i magičnim podvodnim životom mora, blagom i zdravom klimom koja će ostaviti trag u svačijem sećanju.