Brač

Brač je najveće ostrvo grupacije ostrva centralne Dalmacije. Od kontinentalnog dela ga deli Brački kanal, od ostrva Hvar ga deli Hvarski kanal, a od Solte Splitska vrata. Najveći vrh Brača je Vidova Gora 778 m, te ovim Brač predstavlja najviše Hrvatsko ostrvo.

Najveća mesta na Braču su Pucisca i Supetar. Domaćini se bave proizvodnjom maslinovog ulja, vina i voćarstvom (uzgojem višanja i badema); glavna okupacija stanovništva je takođe i stočarstvo i ribolov.

Glavni kamenolomi, gde se nalazi čuveno belo kamenje sa Brača, nalaze se blizu mesta Pucisca, Selca, Postira, Splitska i Donji Humac. Ovu vrstu građevinskog kamenja koristili su za izgradnju Bele kuće u Washingtonu i Dioklecijanove Palate u Splitu.

Na ostrvu su izgrađeni putevi, a postoji i dobra povezanost sa kontinentalnim delom trajektnim linijama Split-Supetar, Makarska-Sumartin, i brodske linije sa Supetarom i Bolom. Pored Bola nalazi se i aerodrom za male letelice.

Pozivamo Vas da istražujete na ovom jedinstvenom ostrvu koji nudi sve što je potrebno za nezaboravno letovanje i odmor u netaknutoj prirodi.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe koje datira iz vremena praistorije, jedinstvena gastronomija, predivne plaže i zalivi, kristalno čisto more, visoki kvalitet ponude smeštaja i gostoljubivost lokalnog stanovništva, garantuju nezaboravno letovanje.

a. SUMARTIN

Sumartin je najmlađe ribarsko naselje na Braču. Tu se nalazi luka za trajekte koja povezuje ostrvo sa kontinentalnim delom, sa Makarskom. Sumartin je smešten na regionalnom putu koji prolazi kroz ostrvo.

Glavna delatnost stanovništva je uzgoj stoke, ribolov, maslinarstvo, vinogradarstvo i turizam.

Selo je smešteno u blizini velikog kamenoloma odakle se vadi beli kamen koji se koristi za popločanje staza, dovratke, i za kamene klupe koje se postavljaju u hladovinu u dvorištima Sumartina. Zbog primene ovog kamena u izgradnji kuća I staza, selo ima interesantan, neobično lep izgled.

b. SUPETAR

Sa svojih 3500 stanovnika Supetar je najveće naselje na Braču i ujedno centar ostrva. Pored prelepih plaža i restorana, preporučujemo da posetite župnu crkvu Marije Blagovesti, zvonik sa satom Leroj i crkveni muzej, neovizantijski mauzolej porodice Petrinović koji dominira zalivom.

Svuda u okolini Supetara, a naročito na plantažama maslina i vinogradima, kao i na drugim mestima, možete da vidite mnogo "bunja", kamene kuće na okruglim tlocrtima. Predpostavlja se da je pra-čovek živeo u takvim kućicama, danas one služe za čuvanje alata.

Predivne plaže i priroda, dobra turistička i gastronomska ponuda, bogata kulturno-istorijska baština, čine Supetar idealnim mestom za aktivan odmor.

c. BOL

Bol je smešten na južnoj strain Brača i predstavlja najstarije mesto na ostrvu. Ovaj mali grad je osnovan veoma davno I postao je prava turistička oaza zbog široke šljunkovite i peščane plaže koja se proteže do 10 km, i zbog brojnih izvora pitke vode. Nije moguće da se izbegne Zlatni rat, najlepša plaza Jadranskog mora, čiji se rt okreće čas na jednu, čas na drugu stranu u zavisnosti kako se talasi i vetar igraju sa njim. Iznad Bola uzdiže se najviši vrh ostrva Vidova gora.

Bol je samo 15 km udaljen od od međunarodnog turističkog i sportskog aerodrome Brač, i odlično je povezan brzim linijama sa obalom i trajektnom linijom iz Supetara.

Fascinira kristalno čistim morem, prelepom prirodom i lepotom i posebnošću malih kamenih kuća. Ovaj mali grad zadržao je mediteransku dušu. Uske, kamene male ulice i široki trgovi su jednostavni i tipično mediteranski bučni.

Pored velikog broja malih restorana pored mora, discoteka i klubova, ovo mesto nudi i opuštajuće trenutke uz muziku dalmatinskih klapa, koncerte istaknutih operskih pevača, predstave, izložbe poznatih umetnika. Kao najveći turistički centar na ostrvu, Bol nudi veliki teniski teren sa 1820 sedišta.

Bol je idealan za ljubitelje malog fudbala, košarke, odbojke, biciklizma, i ekstremnih sportova (trekking i slobodno penjanje), vodene sportove kao što su ronjenje i jedrenje na dasci. U akvatoriju Bola ćete naći pravi raj za surfere uvek atraktivan zbog pogodnih vetrova.