Korisne putne informacije

Putni dokumenti

Stranim turistima ne treba viza za ulazak u Hrvatsku – za proveru tih informacija pogledajte web stranice Ministarstva spoljnjih poslova. Ako je ipak viza za Vasu zemlju potrebna, molimo Vas da kontaktirate Hrvatsku ambasadu u Vašoj zemlji, te tako dobijete vizu.

Drzavljani Evropske Unije mogu putovati u Hrvatsku i licnom kartom.

Carinske odredbe

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Evropske unije. Strana valuta slobodno se unosi i iznosi, dok je domaća limitirana do 15.000 kuna. Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizovati za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca "Porezni ček" (Tax check) kod izlaska iz zemlje.

Medicinska služba

Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i apoteke i u manjim mestima. Zdravstvena usluga u Hrvatskoj deluje na sledeći način: morate platiti posetu doktoru ili boravak u bolnici. Neke zemlje imaju međusobni medicinski dogovor, te se hitni slučajevi ne naplaćuju. Proverite tu informaciju prije polaska.

Troškovi zdravstvene usluge osobama koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se po cenovniku.

Radno vreme prodavnica, javnih službi i poste

Prodavnice su otvorene radnim danima od 8 do 20 sati u sezoni u turistickim mestima i do 22h, subotom i nedeljom do 14 sati, a u sezoni i duze. Javne službe i poslovne kancelarije uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

Pošte su otvorene radnim danima od 7 do 19 sati, u manjim mestima od 7 do 14 sati, a neki rade dvokratno. U većim gradovima i turističkim mestima dežurne pošte otvorene su subotom i nedeljom. Na svim javnim telefonima koriste se telefonske kartice koje se prodaju u poštama i na novinskim kioscima.

Električni napon (struja) i voda

Električni napon gradske mreže iznosi 220 V. Voda iz vodovoda pitka je u celoj Hrvatskoj.

Radijske vijesti na stranim jezicima

Hrvatski radio na nekoliko programa emituje emisije na stranim jezicima koje su namenjene turistima u Hrvatskoj. Na prvom programu hrvatskog radija svaki dan u 20.05 emituje se emisija na engleskom jeziku.